Pijme pivo s bobkem, jezme bedrník, nebudeme stonat, nebudeme mřít
Bedrník, aneb lomikámen, pimpoška, pimpinella
/Pimpinella saxifraga/
Miluji název Bedrník a i celá bylinka je dost pěkná. Pochází z čeledi
miříkovitých. Kořen je taková typická mrkev, vonící jako anýz,
jedno z nejstarších koření světa. Je tak trošku příbuzný.
U bedrníků, jako koření se používají listy. Ale i kořen má tuze dobré
účinky. Bedrník si můžeme dát i do skalky. Pokud jde o účinné látky,
tak jsou to nejdříve silice, voňavé jako je eugenol,
kumarin-pimpinellin a
díky němu tak zvláštně voní či někomu páchne, ale také slizy,
pektiny, soli vápník, draslík, třísloviny, hořčiny a saponin a tanin.
Tanin zklidňuje sliznice a průjmy. S kumarinem se musí opatrně.
Ale v této bylině a užití neškodí, je to jako kumarin v meruňkách.
Nic se však nesmí přehánět. Hojivě působí na ledviny a
celé močové ústrojí. Působí detoxikačně a tělo zbavuje usazenin.
Ledviny dokáže bezvadně pročistit, protože rozloží kameny jak v
ledvinách, tak v močovém měchýři. Pokud máte problémy s
dýcháním, sliznice, kašel, atd. také přispěje.
Tato bylinka dokáže příznivě stimulovat imunitní systém.
Pokud je nám zima, pociťujeme zimu na těle, nemůžeme se
zahřát, kombinujme tuto bylinku se zázvorem.
Samotná bylinka zahřívá a nehodí se
tedy pro osoby, které jsou horkokrevné. Nepoužíváme ji ani v
těhotenství, kvůli kumarinu. Pokud chcete bedrník mít jako koření,
můžete nať a listy dávat do polévek, pomazánek, jako dochucení.
Bylo to koření našich babiček, které si je samy pěstovaly,
míchaly se solí, a používaly na stovky způsobů.
Kuchyně ve středomoří se bez bedrníku neobejde, ale i německá
kuchyně ho zná a Anglie též. Dříve byl používaný na morové rány
nákazy a léčení neplodnosti.
Kořen můžeme dát do likérů, které si sami uděláme.
Má svíravý protizánětlivý účinek a podporuje vykašlávání.
Čerstvý je však velmi ostrý a hodně štiplavý, proto je lepší ho usušit.
Pokud trpíte na astma, záchvaty udělejte si kapky. Také problémy se
žaludkem vyřeší. Nať má hodně flavonoidů, a je hojivá.
Můžeme si jí nasušit, přidat na rajčata, do salátů.
Bedrník nám možná do budoucna ještě ukáže, že má svou
výjimečnost a sílu. Nepodceňujme ho tedy.